Person har på en bukse om ser alt for stor

Hvilken størrelse bruker du?

Mange forbrukere irriterer seg over at klesstørrelsene synes å variere, fra merke til merke og fra land til land. Internasjonal standardisering forsøker å bøte på dette og nå er en serie med standarder for å vurdere kroppsfasonger, så man igjen kan beregne størrelse og utforme tekstiler, nettopp ferdig.

Klesstørrelser og anvisninger på dette har stadig skiftet, helt siden konfeksjonen gjorde sitt inntog på midten av 1900-tallet. I dag opplever vi fremdeles at størrelser varierer på tvers av merker og landegrenser. Ofte til stor irritasjon for den enkelte, og også i takt med økende netthandel. 

For å definere og fastsette riktig størrelse, er produsentene avhengige av å vite hvordan man skal måle kroppsfasong og proporsjoner. Standardiseringsserien ISO 8559 gir veiledning for hvordan man best utvikler størrelser og profiler for å kunne produserer alle typer plagg og tekstiler, for de fleste fasonger, over hele verden.

Serien er nettopp blitt oppdatert for å reflektere utvikling som har foregått. Serien tar nå sikte på å eliminere barrierer ved handel over landegrensene og ved å harmonisere størrelser og andre anvisninger på plaggene. Å gjøre sine innkjøp på nettet blir stadig mer aktuelt, og når forbrukerne vet at størrelsene er harmonisert, blir det enklere for alle å velge riktig.   

Med de oppdaterte retningslinjene håper man å øke forbrukernes tilfredshet, og å redusere klager og reklamasjoner til det beste for selger og produsent.

Standardene inneholder retningslinjer for størrelsesanvisning, digital tilpasning og metoder for å bedømme kroppsfasong.

 

 

Sist oppdatert: 2017-08-15

ISO 8559-1:2017

Standard

NOK 1 736,00 (eks. mva)

Size designation of clothes — Part 1: Anthropometric definitions for body measurement

SpråkEngelskUtgave: 1 (2017-02-28)

Produktinformasjon

Information Overvåk standarden
basket Skriv ut på papir basket Trykket og innbundet
Vis abonnementsmuligheter

ISO 8559-2:2017

Standard

NOK 1 151,00 (eks. mva)

Size designation of clothes — Part 2: Primary and secondary dimension indicators

SpråkEngelskUtgave: 1 (2017-02-28)

Produktinformasjon

Information Overvåk standarden
basket Skriv ut på papir basket Trykket og innbundet
Vis abonnementsmuligheter