Pølser og pølsebrød på grillen
IKKE STANDARD: Åtte pølser, ti pølsebrød. Kan Standard Norge hjelpe med å få det standardisert, spør Emilie Skolmen.

Savner du en standard?

– Et skrikende behov for standardisering, sier TV 2s Emilie Skolmen i onsdagens «Otto har fått nok». Hun irriterer seg over at antall pølser og pølsebrød i pakkene ikke stemmer overens.

Selv om administrerende direktør Jacob Mehus i Standard Norge ikke tror antallet pølser, pølsebrød og lomper er et ideelt område for standardisering, finnes det andre områder der standardisering hadde gjort hverdagen enklere.

Hvilken standard savner du? Send oss et bilde!

Hvert år setter vi i Standard Norge i gang arbeidet med nye standarder. Men det er ikke vi som bestemmer hvilke standarder som skal lages og vi tar ikke ideene ut av løse luften. 

Alle standardiseringsprosesser starter med et behov. Er interessen stor nok, samles eksperter og interessegrupper i en komite som blir enige om en ny standard.

Men hva er en standard?

En standard er en felles ”oppskrift” på hvordan noe skal lages eller gjennomføres.

Samfunnet er bygget på standarder. Hadde vi ikke hatt dem, ville hverdagen vært mye vanskeligere. Forestill deg at alle bensinpumper hadde forskjellige størrelser eller at bankkortet ditt bare fungerte i noen matbutikker. Tenk deg at du bare kunne sende e-post til venner med samme internettleverandør som deg.

Det finnes standarder for alt fra ovner, romraketter og dører, til mindre håndfaste ting som eldreomsorg og datasikkerhet.

LES OGSÅ: Eksempler på standarder

Hvem standardiserer?

I Norge er standardisering noe som gjøres av private og offentlige aktører i samspill. Å utvikle en standard er altså ikke noe som styres av staten, men på mange områder er det en nær sammenheng mellom det offentlige regelverket og standarder. 


Sist oppdatert: 2017-12-15