Standardisert juletre?

Det er mye som enten er standardisert eller kan standardiseres rundt oss. Juletrær er en av de tingene det finnes en standard for, og den beskriver hvordan trærne kan klassifiseres.

Utendørs juletre med belysning

I disse juletider jobbes det intensivt med å skaffe juletrær til de norske hjem. I standarden NS 4415 Juletrær - Behandling og klassifisering, beskrives blant annet juletreets egenskaper slik at det kan klassifiseres etter høyde, kvalitet og farge. Dette er ikke en standard for “det perfekte juletreet”, men retningslinjer som er ment brukt i forbindelse med omsetting, klassifisering og behandling av juletrær ved engros- og detaljhandel.

Under kvalitetsklasse 1 sier standarden blant annet at "Fargen skal være ensartet, slik det er vanlig for et friskt tre av gjeldende art. Fargefeil på nålene, f.eks. som følge av næringsmangel, bruk av sprøytemidler, sykdommer eller klimaskader, skal ikke forekomme. Det skal være tett og fyldig nålsetting."

Er du litt mer fleksibel på kvaliteten kan du heller gå for et tre i klasse 3 som "omfatter trær som ikke fyller kravene til klasse 1 og klasse 2, men som er tjenlig til spesielle bruksområder, for eksempel utebruk, trær ved vegg, i hjørner og lignende." Et juletre i denne klassen kan være noe asymmetrisk.

I tillegg til juletrestandarden finnes det også en standard for "klippegrønt", dvs. grenene som brukes til dekorasjoner. Dette er også en standard for klassifisering av kvaliteten.

Uansett hvordan juletreet ser ut så ønsker vi alle en riktig God jul!
hilsen Standard Norge, NEK og Standard Online.

Sist oppdatert: 2017-12-15

NS 4415:1998

Standard

NOK 190,00 (eks. mva)

Juletrær - Behandling og klassifisering

SpråkNorskUtgave: 1 (1998-09-09)

Produktinformasjon

Information Overvåk standarden
Last ned gratis basket Trykket og innbundet
Vis abonnementsmuligheter