Må tran smake tran?

En ny Norsk Standard skal hjelpe produsenter av fiskeoljer å oppdage avvik i lukt og smak tidlig. På den måten blir det enklere å gi en smaksgaranti til kundene.

Barn lager grimase mot skje med flytende innhold

SKEPTISK? Nå skal det bli enklere for produsentene å gi smaksgaranti på tran og omega-3-tilskudd. Illustrasjonsfoto: Istock

Mange forbinder tran og omega-3-tilskudd med en harsk smak, men slik trenger det ikke å være. Nå har de største norske produsentene og forskere fra Norge, Danmark og Italia laget en metode og et system for å vurdere fiskeoljenes lukt og smak.

Wenche Emblem Larssen smaker på olje

Komitéleder, matviter og forsker Wenche Emblem Larsen smaker på olje.

For å havne i den beste kategorien, gullklassen, skal fiskeoljen ha en nøytral litt syrlig smak. Smaksegenskaper i retning gress, nøtter og frø og smør godtas. Det kan også godkjennes et lite hint av  fersk fisk, men den skal være veldig svak, sier matviter og forsker Wenche Emblem Larssen fra Møreforsking. Hun har ledet komiteen som har utviklet standarden NS 9445 Fiskeoljer i triglyseridform (TG) - Krav til sensorisk kvalitet

 Dersom oljen har svak lukt og smak av f.eks.tørrfisk eller raffineringsprossessen, havner den i en lavere klasse.

 Bedre folkehelse

 Fiskeoljer er en samlebetegnelse for oljer utvunnet fra fisk. Disse oljene er rike på flerumettede fettsyrer og er en viktig kilde til omega-3 som de fleste av oss får for lite av gjennom kostholdet vårt. Fiskoljer benyttes derfor som et tradisjonelt kosttilskudd og som ingrediens i såkalt «funksjonell mat», som for eksempel brød, barnemat og yoghurt som er tilsatt omega-3. 

Jacob Mehus, Standard Norge

Jacob Mehus, administrerende direktør i Standard Norge

  Jeg tror dette kan fjerne tran-skepsisen hos mange barn og voksne. Vi vet at nordmenn burde få i seg mer omega3 og jeg håper denne standarden kan bidra til nettopp det og dermed til bedre folkehelse. Dette arbeidet startet med at konkurrerende produsenter ønsket om en felles metode og kvalitetsmerking og da er Standard Norge riktig arena, sier Jacob Mehus, administrerende direktør i Standard Norge.

 Italiensk inspirasjon

 Bakgrunnen for standarden er bransjens ønske om å også bruke de sensorske egenskapene til olje som et kvalitetskriterier sammen med de kjemiske analysene som det er krav om i dag.  Arbeidet har vist at per nå er sanseaperatet vårt mer fininnstilt på å oppdage avvik i smak og lukt enn det en greier med tradisjonelt instrumentell analyse. Tilsvarende metodikk benyttes av andre oljeprodusenter, nemlig olivenoljeprodusenter i Italia.

Vi har blitt inspirert av hvordan de har satt sensoriske krav til oljene sine. Eksempelvis må en ekstra virgin olje ha en fruktig grønn aroma og være helt uten smaksavvik. Både olivenolje og fiskeolje blir smakt på slik en ser i vinsmaking ved at vi  fyller munnhulen med olje og trekker inn luft og spytter deretter ut, forteller Larssen.

Les mer om Norsk Standard for fiskeoljer: NS 9445 Fiskeoljer i triglyseridform (TG) - Krav til sensorisk kvalitet

Kjøp standarden

Du kan kjøpe standarden nederst i artikkelen

Last updated: 2020-07-07

NS 9445:2020

Standard

NOK 0,00 (excl. VAT)

Fiskeoljer i triglyseridform (TG) - Krav til sensorisk kvalitet

LanguageNorskEdition: 1 (2020-02-01)

Product information

Information Monitor standard
Order
Get online access

NS 9445:2020

Standard

NOK 530,00 (excl. VAT)

Fiskeoljer i triglyseridform (TG) — Krav til sensorisk kvalitet

LanguageEngelskEdition: 1.0 (2020-06-02) Withdrawn

Product information

Information Monitor standard
basket Webprint basket Printed and bound
Get online access