SN/K 279 Arbeid i tau
Komiteen ble nedsatt i 2007 og utvikler Norsk Standard for tilkomstteknikk. Standarden, NS 9600, omfatter følgende delstandarder:
- Del 1: Sertifisering av personell
- Del 2: Fagplan for sertifisering av personell
- Del 3: Sertifisering av virksomhet for opplæring
- Del 4: Sertifisering av virksomhet for levering av tjenester
Komiteen reetablert i 2014.
Det er også igangsatt arbeid for å utvikle en ny Norsk Standard for fallsikring.
Komiteen arbeider med revisjon av NS 9600 Arbeid i tau. Komiteen har foreslått å endre av navn relevant til gjeldende regelverk. Standarden skal inneholde krav til opplæring og sertifisering og være i tråd med gjeldende samsvarsstandarder.
Komiteen bes også om å utarbeide forslag til Norsk Standard om krav til opplæring innen fallsikring. Komiteen bør her også vurdere sertifiseringsordning for opplæringsvirksomheter innen fallsikring og redning.
Dersom komiteen finner det aktuelt, kan det også utvikles andre standarder eller elektroniske blanketter, herunder også juridiske standarder som kontraktstandard med blankett til bruk for innkjøp.
Alle standarder som utvikles skal vurderes harmonisert mot gjeldende regelverk på tvers av aktuelle sektorer. Komiteen vil selv ta stilling til om standarder for arbeid i høyden skal utvikles som en samling, eller som enkeltstående standarder.
Komiteen bes om å bidra til at norske interesser fremmes i utviklingen av europeiske og internasjonale standarder i følgende komiteer:
- CEN/TC 160 Protection against falls from height including working belts
- ISO/TC 94/SC 4 Personal equipment for protection against falls
Komiteen skal gi forslag til hvordan Standard Norge skal stemme i saker som blir forelagt av ISO/TC 94/SC 4 eller CEN/TC 160, herunder utarbeide norske kommentarer og avklare om forslag til standarder er i samsvar med norske lover og forskrifter.
Det kan også være aktuelt for komiteen å følge opp arbeidet i CEN/TC 53 Temporary works equipment og CEN/TC 128/SC 9/WG 1(prNS-EN 17235 i tillegg til å orientere seg om og delta i tilgrensende standardiseringsarbeid nasjonalt innenfor andre områder som stillas, lift og stiger.
Komiteen skal utarbeide eventuelle norske tilleggsdokumenter til de internasjonale standarder som blir vedtatt og vurdere behov for oversettelse av standardene til norsk, herunder bidra med norsk terminologi.
Komiteen oppnevnes for en periode på inntil 3 år.
Komitéleder og eventuelt nestleder velges av komiteen. Det skal fastsettes en framdriftsplan i samsvar med mandatet og en møteplan for ett år om gangen.
Standard Norges regler for standardiseringsarbeid gjelder for komiteens arbeid.
Det forutsettes at alle som er med i komiteen aksepterer at retten til å råde over det materiale som komiteen utarbeider, overføres til Standard Norge. Råderetten for det immaterielle innholdet forblir hos den/de som har utviklet dette.
Arbeidet i komiteen skal tilpasses budsjettet for markedsområde Samfunn, industri og petroleum og eventuelle endringer i ekstern finansiering. Bortfall eller store reduksjoner i ekstern finansiering kan føre til at komiteen blir nedlagt.
3 Komitésammensetning
Virksomhetene som er foreslått nedenfor innehar kompetanse på området som er av interesse for komiteens arbeid. Standard Norge har ikke tatt stilling til endelig sammensetning men følgende virksomheter vil få forespørsel om oppnevnelse av egen representant til komiteen:
Interessent type
|
Virksomhet som forespørres om deltakelse
|
Myndigheter
|
Arbeidstilsynet
Petroleumstilsynet
Jernbaneverket
Statens vegvesen
|
Næringsliv
|
EBA
NELFO
Equinor
BKK
Mesta
Aak Safety
CAN
Westcon
Høyden
SOFT
SEF
PNI
Statnett
Ramirent
Christiania Stillas
Beerenberg
Conoco Philips
|
Arbeidstaker og arbeidsgiver
organisasjoner
|
Fellesforbundet (land og offshore)
Norsk arbeidsmannsforbund
Norsk industri
NELFO
|
Sertifiseringsorganer
|
SOFT Sertifisering AS
|
Ved behov for ytterligere spesialkompetanse kan andre eksperter inviteres til å delta på enkelte møter eller i egne arbeidsgrupper. Komiteen bes også om å avholde egne høringsmøter der det er formålstjenlig.