Omfang:
|
Denne internasjonale standarden angir krav til et styringssystem for næringsmiddeltrygghet når en
organisasjon i næringsmiddelkjeden har behov for å bevise sin evne til å beherske næringsmiddelfarer for
å sørge for at næringsmidlene er trygge når de konsumeres.
Standarden kan brukes av alle organisasjoner, uansett størrelse, som medvirker i næringsmiddelkjeden
og ønsker å iverksette systemer som gjennomgående sørger for sikre produkter. Kravene i denne
internasjonale standarden kan oppfylles ved bruk av interne og/eller eksterne ressurser.
Denne internasjonale standarden angir krav som skal gjøre det mulig for organisasjonen å
a) planlegge, iverksette, drive, holde ved like og oppdatere et styringssystem for
næringsmiddeltrygghet som har som mål å levere produkter som, ut fra deres tiltenkte bruk, er
trygge for forbrukerne,
b) påvise samsvar med gjeldende krav i lover og forskrifter med hensyn til næringsmiddeltrygghet,
c) vurdere og bedømme krav fra kunder og påvise samsvar med omforente kundekrav knyttet til
næringsmiddeltrygghet med henblikk på å øke kundetilfredsheten,
d) virkningsfullt kommunisere spørsmål knyttet til næringsmiddeltrygghet til sine leverandører,
forbrukere og aktuelle berørte parter i næringsmiddelkjeden,
e) sikre at organisasjonen oppfyller sin fastsatte politikk for næringsmiddeltrygghet,
f) bevise slik oppfyllelse overfor aktuelle berørte parter, og
g) søke om sertifisering eller registrering av sitt styringssystem for næringsmiddeltrygghet fra en
ekstern organisasjon, eller iverksette egenvurdering eller egenerklæring av samsvar med denne
internasjonale standarden.
Alle kravene i denne internasjonale standarden er generelle og skal kunne brukes av alle organisasjoner i
nærings-middelkjeden, uavhengig av deres størrelse og kompleksitet. Dette omfatter organisasjoner som
er direkte eller indirekte involvert i et eller flere trinn i næringsmiddelkjeden. Organisasjoner som er
direkte involvert, omfatter, men er ikke begrenset til, fôrprodusenter, innhøstingsforetak, gårdbrukere,
produsenter av ingredienser, næringsmiddelprodusenter, detaljister, tjenesteytere i næringsmiddelsektoren,
serveringsforetak, organisasjoner som yter rengjørings- og desinfeksjonstjenester,
transporttjenester, lagringstjenester og distribusjonstjenester. Andre organisasjoner som er indirekte
involvert, omfatter, men er ikke begrenset til, leverandører av utstyr, rengjørings- og desinfeksjonsmidler,
innpakningsmateriale og andre materialer som er beregnet på å komme i kontakt med næringsmidler.
Denne internasjonale standarden gjør det mulig for en organisasjon, f.eks. en liten og/eller mindre utviklet
organisasjon (f.eks. et lite gårdsbruk, et lite pakkeri/distribusjonsforetak, et lite detaljsalgssted eller
tjenesteytelsessted i næringsmiddelsektoren) å iverksette en kombinasjon av styringstiltak som er utviklet
eksternt.
MERKNAD Veiledning for anvendelsen av denne internasjonale standarden finnes i ISO/TS 22004.
|