God lyd på 17. mai

17. mai er like rundt hjørnet og tusenvis av barn er ute i gatene for å spille. Mange må ta til takke med små og dårlige øvingslokaler gjennom vinteren. Akustikken er gjerne dårlig og i ytterste konsekvens kan spillerne få hørselsproblemer. Nå har Standard Norge publisert en ny Norsk Standard for lydforhold og kriterier for musikklokaler og øvingsrom.

Musikkorps på 17. mai

- Dette er bra, sier Jon G. Olsen, som er leder i Norsk musikkråds utvalg for musikklokaler. Gode akustiske forhold i øvingsrom for kor og korps landet over vil gi det lokale musikklivet et skikkelig løft. Fram til nå har musikklivet måtet ta til takke med hva som helst av klasserom og gymsaler, men når det nå kommer en offisiell standard for øvingsrom og konsertlokaler blir det både mer inspirerende og høyere kvalitet i musikklivet.

I følge tall fra Norsk musikkråd samles over 500 000 kulturentusiaster og kulturskoleelever ukentlig for å spille og synge, danse eller drive teater på skoler, gymsaler og kulturhus landet over. Spillegleden er stor, men ofte er verken størrelsen på øvingslokalene eller akustikken tilpasset de unge ørene.

- Det er viktig å kunne høre seg selv og de andre passende for å kunne få til et godt samspill, og for å kunne trives i korpset eller koret. Det er dette den nye akustikkstandarden NS 8178 skal sikre. Det er også viktig å ha store nok rom å spille og synge i, slik at det låter som det skal. Større rom gir også bedre luftkvalitet, noe vi er helt avhengige av, sier Olsen.

Den nye norske standarden tar hensyn til at ulike musikkformer som korps, rockemusikk, sang og kammermusikk har behov for øvingslokaler med forskjellige lydforhold. Rommets egenskaper er avgjørende for at musikerne skal få optimale øvingsforhold.

- Korpsene, korene og resten av musikklivet gleder seg over at vi nå endelig skal kunne få øve i lokaler som er tilpasset den musikken som bruker lokalene. Det er stor forskjell på et godt øvingsrom for et kor, et korps eller et rockeband, og dette er et av de viktigste punktene i den nye standarden, sier Jon G. Olsen.

Standarden NS 8178 Akustiske kriterier for rom og lokaler til musikkutøvelse er et spesielt nyttig verktøy for kommunene som er ansvarlige for at korpsmusikere og andre tilbys forsvarlige øvingslokaler rundt omkring i landet.

- Dette er et banebrytende arbeid i forhold til arbeidsforholdene for musikkorpsene og det øvrige sang- og musikkmiljøet i Norge, sier deltaker i standardiseringsarbeid og ordfører i Radøy kommune, Jon Askeland.

Radøy kommune i Hordaland ligger midt i det sterke brass-bandmiljøet i Bergensregionen, og er hjemkommunen til bl.a. Manger musikklag. Kommunen med sine 5000 innbyggere har hele seks musikkorps, tre skolekorps og tre voksenkorps. I tillegg er det et meget omfattende sang- og musikkliv i kommunen.

- Jeg er opptatt av at de musikalske interessene må sikres på samme måte som idretten ved rehabilitering/bygging av offentlige bygg som skal brukes til øvingslokaler/fremføringslokaler for ulike typer musikk, sier Askeland. Dette må sikres i planprosessen, og det er mitt største ønske at også god akustikk for musikkformålene blir vektlagt i planprosessene.

- Normalt vil ikke kostnadene øke hvis man planlegger skikkelig fra starten av, og ønsker man å legge kvalitet i akustiske forhold, så gjøres det best fra planleggingsstadiet. Dersom man planlegger de akustiske forholdene fra starten vil man få bedre musikkrom og dermed gi musikken skikkelige rammebetingelser, framhever ordføreren.

Sist oppdatert: 2014-09-30

NS 8178:2014

Standard

NOK 534,00 (eks. mva)

Akustiske kriterier for rom og lokaler til musikkutøvelse

SpråkNorskUtgave: 1 (2014-04-01)

Produktinformasjon

Information Overvåk standarden
basket Skriv ut på papir basket Trykket og innbundet
Få nettbasert tilgang