Katharina Frogner-Kockum og Sigurd Engesnes
Katharina Frogner-Kockum og Sigurd Engesnes underholdt med flott sang og musikk på frokostmøtet

Erfaringer med standarden for musikkøverom NS 8178

Et roms akustiske egenskaper er avgjørende for samspillet mellom rommet og musikkinstrumentet. Når rommets akustiske respons fungerer godt sammen med instrumentet, oppnås det gode forhold for både tilhører og musikkutøver. To år er gått siden standarden NS 8178 ble utgitt, og hvordan låter det i dag?

Overskrifter som «Herøy kommune - tilskot til lokale kulturbygg…», «Er gymsalene godt egnet?», «Invitasjon til prøveprosjekt i Møre og Romsdal», «Skoler blir kulturhus», «Kulturen krever mer plass», og mange flere har preget omtalen om musikkrom og bruken av NS 8178 i perioden fra den ble utgitt.

Det er en klar sammenheng mellom bruksformålet til et musikkrom, musikkformen, ensembletype og rommets størrelse. Alle musikkformer og taleformidling fungerer ikke godt i ett og samme rom, fordi de romakustiske behovene er forskjellige. Standarden beskriver hvordan rommene for musikk­utøvelse skal være for de ulike formålene. NS 8178 er laget for å hjelpe kommuner og fylkeskommuner, tiltakshavere, rådgivere, arkitekter, brukere og alle som drifter eller eier bygninger, til å skape bedre øvingsforhold til musikklivet og få det til å låte bedre for tilhørerne.

Norsk Musikkråd, Musikkens Studieforbund og Standard Norge inviterte til samspill om hvordan det har gått med musikkøverommene etter at NS 8178 ble utgitt. Her kan du finne presentasjonene som ble hold på frokostmøtet 7. juni.

Innlegg på frokostmøtet

(* kun muntlig presentasjon)

Kontaktperson i Standard Norge for denne standarden er prosjektleder Iiris Turunen-Rindel.

Sist oppdatert: 2016-12-16

NS 8178:2014

Standard

NOK 509,00 (eks. mva)

Akustiske kriterier for rom og lokaler til musikkutøvelse

SpråkNorskUtgave: 1 (2014-04-01)

Produktinformasjon

Information Overvåk standarden
basket Skriv ut på papir basket Trykket og innbundet
Vis abonnementsmuligheter