Anleggsarbeid
Foto: Fotogruppa ved Sollerudstranda skole

Nå starter arbeidet med ny Norsk Standard for anleggstyper og anleggsdeler

Standard Norge startet denne våren et nytt arbeid med klassifikasjon i bygg- og anleggsbransjen. Ta kontakt om du eller din virksomhet vil delta i arbeidet!

I dag benyttes det ulik struktur fra prosjekt til prosjekt, og ofte kopier fra tidligere prosjekter. Det har lenge vært et ønske i bransjen å få en standard for anlegg tilsvarende bygningsdelstabellen, NS 3451. For anlegg finnes det imidlertid langt flere typer og deler som krever ulik inndeling og ulik terminologi.

Den nye komiteen skal utvikle en Norsk Standard for en helhetlig anleggsdelstabell for BAE-sektoren. Standarden blir del 5 i NS 3457-serien for klassifikasjon av byggverk, som vil bestå av i alt åtte deler. Følgende deler er allerede publisert:

Gir muligheter inn mot BIM

Målet med den nye standarden er å lettere inkludere anleggstyper og anleggsdeler i et BIM-miljø ved hjelp av harmoniserte standarder.

Den nye komiteen, SN/K 373, vil samarbeide med komiteen SN/K 518 Klassifikasjon i BAE-næringen som har det overordnede ansvaret for NS 3457-serien for klassifikasjon av byggverk.

Oppbygging av systemet for anleggstyper og anleggsdeler må koordineres med arbeidet som gjøres i SN/K 518. Komiteen bør også se til ISO-standardene ISO 81346-12 og IEC 81346-2 som et utgangspunkt for systemoppbygging.

NS 3457-5 er aktuell for:

  • Myndighetene - for bruk i forskrifter
  • Entreprenører
  • Rådgivere
  • Utbyggere

Vil du delta?

Arbeidet med denne nye standarden starter med et første møte 18. mars 2019 klokken 10-13 hos Standard Norge. Noen interessenter har allerede meldt sin interesse for å delta i prosjektet, men vi ønsker flere hjertelig velkommen til å delta.

– Den beste måten å sikre at standarden blir best mulig egnet til norske behov, er å engasjere seg i arbeidet. Dette er en utmerket mulighet til å sikre et godt evalueringsverktøy for å ta vare på bedriftens bygningsmasse, sier prosjektleder i Standard Norge, Stefan Bæk Jensen. 

Ta kontakt med ham om du eller din virksomhet vil delta i arbeidet. 

Sist oppdatert: 2019-02-27

NS 3457-3:2013

Standard

NOK 534,00 (eks. mva)

Klassifikasjon av byggverk - Del 3: Bygningstyper

SpråkNorskUtgave: 1 (2013-11-01)

Produktinformasjon

Information Overvåk standarden
basket Skriv ut på papir basket Trykket og innbundet
Vis abonnementsmuligheter

NS 3457-4:2015

Standard

NOK 534,00 (eks. mva)

Klassifikasjon av byggverk - Del 4: Romfunksjoner

SpråkNorskUtgave: 1 (2015-10-01)

Produktinformasjon

Information Overvåk standarden
basket Skriv ut på papir basket Trykket og innbundet
Vis abonnementsmuligheter