Foto: AdobeStock

NEK 400 revideres og oppdateres

En revidert og oppdatert utgave av NEK 400 skal lanseres i mai 2022. Arbeidet er i full gang og de første resultatene vil bli presentert under Elsikkerhetskonferansen i november 2021.

NEK 400 – Elektriske lavspenningsinstallasjoner er den anbefalte metoden for prosjektering og utførelse av elektriske lavspenningsanlegg i Norge. Det er standardiseringskomiteen NK 64 som er ansvarlig for revisjonen av NEK 400. Komiteen teller seksti medlemmer fra hele den elektrotekniske bransjen inkludert installatører, utstyrsleverandører, rådgivende ingeniører og myndigheter.

– Interessen vi ser rundt NEK 400 er tydelig, ikke minst ser vi det ved tilstrømningen vil har til komiteen, forteller Leif Aanensen som er administrerende direktør i NEK.
– Vi har lenge trodd at vi har nådd taket, men stadig får vi nye medlemmer. Det er utrolig moro og et godt bevis på den viktige samfunnsrollen NEK og dens komiteer spiller, sier Aanensen.

Ny NEK 400 hvert fjerde år

Tradisjonelt kommer NEK 400 i oppdatert utgave hvert fjerde år. Gjeldende utgave kom i 2018, så en ny utgave vil bli lansert til Eliaden i mai 2022. Standarden er en omfattende publikasjon og baserer seg på det internasjonale arbeidet som blir gjort i IEC og det europeiske gjennom Cenelec. Det blir selvfølgelig gjort tilpasninger slik at standardene også dekker forhold som er viktig for myndighetene og for norsk installasjonspraksis.

– Arbeidet med NEK 400:2022 er allerede kommet langt. Komiteen har allerede behandlet flere av delene i samlingen, sier Aanensen.
– Det skjer en enorm utvikling innenfor elektriske lavspenningsanlegg. Denne utviklingen må gjenspeiles for at standarden skal fortsette å være relevant. Det kommer også nye myndighetskrav som standarden må ta høyde for. Fortsatt er det mye arbeid som gjenstår før man kan sette sluttstrek, men under Elsikkerhetskonferansen i november vil vi kunne avsløre noen av de endringene man i fremtiden man må forholde seg til, avslutter Aanensen.

Under Elsikkerhetskonferansen vil representanter fra komiteen presentere noen av de endringene som vil bli innført i NEK 400:2022.

Les mer om Elsikkerhetskonferansen på nek.no

Sist oppdatert: 2021-07-22

NOK 1 495,00 (eks. mva)

Elektriske lavspenningsinstallasjoner

SpråkNorskUtgave: 6.0 (2018-05-23)

Produktinformasjon

Information Overvåk standarden

NEK 400:2018

Standard (Kun elektronisk)

NOK 1 495,00 (eks. mva)

Elektriske lavspenningsinstallasjoner

SpråkNorskUtgave: 6.0(2) ()

Produktinformasjon

Information Overvåk standarden
basket Skriv ut på papir
Få nettbasert tilgang

NEK 400:2018

Standard

NOK 1 994,00 (eks. mva)

Elektriske lavspenningsinstallasjoner

SpråkEngelskUtgave: 6.0e(2) ()

Produktinformasjon

Information Overvåk standarden
basket Skriv ut på papir basket Trykket og innbundet
Få nettbasert tilgang