Digitalisert kart over Nordsjøen
(Illustrasjon: Oljedirektoratet, foto: Emile Ashley)

Lansering av standarder for CO2-fangst og -lagring (CCS)

Standard Norge i samarbeid med Gassnova og Oljedirektoratet (OD) inviterer til seminar med lansering av to viktige CCS-standarder, en for lagring og en for transport. Seminaret finner sted hos Oljedirektoratet i Stavanger 1. november.

Sted: Oljedirektoratet, Professor Olav Hansens vei 10, Stavanger

Dato: 1. november 2017

Tid: 1000-1430

Norges fremste fagpersoner innenfor CCS fra næringslivet, myndigheter, forskning og utvikling har i flere år deltatt i internasjonal CCS-standardisering. De, sammen med eksperter fra ca. 15 andre land, har nå utviklet de første CCS-standardene som vil bidra til å tilrettelegge konkrete CO2-fangst- og lagringsprosjekter. De norske ekspertenes faglige kompetanse, erfaring og dedikasjon har vært uunnværlig for utvikling av disse standardene. Dette arbeidet blir støttet av Gassnova gjennom CLIMIT-programmet.

Standardene som blir lansert 1. november gjelder henholdsvis lagring av CO2 og transport av CO2 gjennom rørledning. Transportstandarden, ISO 27913, omhandler sammensetningen av CO2-strømmen, krav til design av rørledningen (inkludert materialvalg, veggtykkelser, ventiler) og konstruksjon og drift av rørledningene. Lagringsstandarden, ISO 27914, handler om krav til valg av lagringssted, operasjon (injeksjon) og nedstengning, og innbefatter også brønninfrastruktur, risikostyring og overvåkning av lagringsstedet.

Vi ønsker å invitere deg og din organisasjon til lanseringen hvor de norske ekspertene som har vært med og utarbeidet standardene vil presentere sitt arbeid og forklare hvilken betydning dette vil ha for det norske fullskala CCS-prosjektet. I tillegg vil det bli mulighet å høre om de andre CCS-standardiseringsprosjektene og standardene som vil bli publisert i nær fremtid. Det er snakk om standarder for ytelsesevaluering av fangstteknologier, kvantifisering og verifisering, felles vokabular for CCS-industrien og risikostyring.

Program

1000 Standard Norge og Oljedirektoratet ønsker velkommen

Adm. dir. i Standard Norge, Jacob Mehus, overrekker standardene til Egil Meisingset i Olje- og energidepartementet
1010 Norsk CCS-satsing
Egil Meisingset, Olje- og energidepartementet
1020 Hvordan Norge bygger en fullskala CCS-verdikjede
Mike Carpenter, Gassnova
1030 Norsk CCS-standardisering
Javad Sunde Fahadi, Standard Norge
1100 Lagringsstandarden, ISO 27914
Jørg Aarnes, DNV GL
1130 Transportstandarden, ISO 27913
Svend Tollak Munkejord, SINTEF Energi AS
1200 Lunsj og omvisninger (deles i mindre grupper)
Oljedirektoratet
1345 Pågående arbeid (Q&V, EOR, LCA risiko)
Niels Peter Christensen, Gassnova
1415 Konklusjon, veien videre nasjonale aktiviteter
Niels Peter Christensen, Gassnova
1430 Seminarslutt

Siden denne begivenheten skal avholdes hos Oljedirektoratet vil det bli omvisning i steinlageret og visning av kjerner for brønnen 32/4-1. Denne brønnen er interessant siden den ligger i det område som er definert i CO2-storskalaprosjektet.

Det er gratis å delta på lanseringen. Dersom det blir mange påmeldte gjelder «først til mølla»-prinsippet. Påmeldingsfristen er 19. oktober.

Påmelding til lansering

Bærekraftig arrangement
Vi ønsker at våre arrangementer skal ha en mest mulig bærekraftig profil. Dersom du melder deg på og senere ombestemmer deg, er det fint om vi får beskjed slik at vi unngår å sitte igjen med overflødig mat.

Lokale deltakere oppfordres til å ta kollektivtransport.

Kontaktinformasjon
Har du spørsmål eller ønsker mer informasjon, ta kontakt med prosjektleder Javad Sunde Fahadi i Standard Norge.

Sosiale medier
Bruk emneknaggen #ccs dersom du vil legge ut meldinger eller bilder knytte til denne lanseringen.

Påmelding til lansering

Sist oppdatert: 2017-10-25