Person som jobber med prøver i et laboratorium

Den første internasjonale standarden for biosikkerhet

Håndtering av biologiske materialer i laboratorier er viktig for mange sektorer, men kommer ikke uten farer. Effektiv risikostyring av biofarlige materialer betyr redusert sjanse for ulykker, mindre innvirkning på miljøet og en mer effektiv bruk av tid og ressurser. En ny internasjonal standard for ledelsessystemer er ment å hjelpe.

Ikke minst utfordringene med korona-viruset, i tillegg til trusler om ondsinnet bruk av patogener, viser risikoen ved biologiske materialer og behovet for strenge, risikosikre måter å håndtere dem på. Et ledelsessystem for biosikring er et nyttig verktøy. Et slikt system gjør det mulig for en organisasjon å identifisere, kontrollere og styre biosikkerhet eller biosikkerhetsrisikoer knyttet til organisasjonens aktiviteter.

ISO 35001 Ledelsessystem for biorisiko for laboratorier og andre relaterte organisasjoner, er den første internasjonale standarden på dette området. Den definerer krav til og retningslinjer for laboratorier og andre organisasjoner som arbeider med biologiske midler slik at de kan kontrollere og redusere risiko forbundet med bruken.

Harmoniserte krav

Patty Olinger, direktør ved the Global Biorisk Advisory Council (GBAC) har ledet arbeidet med den nye standarden, Hun sier at selv om det er en rekke regionale og nasjonale standarder som hjelper organisasjoner med å styre risikoen og oppfylle myndighetskrav, er ISO 35001 den første som harmoniserer dem. Det blir som å samle beste praksis internasjonalt, og gjøre denne tilgjengelig og gjenkjennelig overalt.

– ISO 35001 gir organisasjoner og enkeltpersoner et veikart for hvordan de skal organisere og systematisk administrere og strukturere sine biologiske risikoprogrammer, legger hun til.

Redusere konsekvenser

Med en stadig mer integrert verden blir det enda viktigere å beskytte den globale infrastrukturen for å sikre folkehelsa, og samtidig ha tenkt igjennom scenarier på forhånd slik at det er mulig å gjøres konsekvensene av en hendelse minst mulig. Ikke minst blir dette synlig med spredningen av korona-viruset og alle konsekvenser det medfører.

(Dette er en noe bearbeidet versjon av en artikkel som har vært på trykk i HMS-magasinet.)

Interessert i temaet?

Som abonnent på vårt nyhetsbrev får du jevnlige oppdateringer om standarder og arrangementer.

Meld deg på

Sist oppdatert: 2020-03-18

ISO 35001:2019

Standard

NOK 1 408,00 (eks. mva)

Biorisk management for laboratories and other related organisations

SpråkEngelskUtgave: 1 (2019-11-12)

Produktinformasjon

Information Overvåk standarden
basket Skriv ut på papir basket Trykket og innbundet
Få nettbasert tilgang