Skilt til hotell og restaurant

Ny internasjonal standard for bærekraftig overnatting

Turisme er en av verdens største og raskest voksende industrier, og overnattingssteder kan bidra betydelig i et bærekraftperspektiv. En ny ISO-standard kan hjelpe store og små overnattingssteder med å arbeide mer bærekraftig.

Millioner av reisende er på tur hvert eneste år, og  FNs organisasjon for turisme, UNWTO, regner med turismen vil øke med 3,3 prosent hvert år frem til 2030.

Samtidig som turismen er økende, er den også en industri som søker å fremme fred og fordragelighet mellom nasjoner og kulturer. Den sørger for arbeidsplasser og bør ideelt sett kunne bidra til å understøtte flere av FNs 17 bærekraftsmål.

Les også: Standarder er nyttige verkæy for å nå bærekraftsmålene

Stort potensial

Overnattingstilbudet er sentralt innenfor all turisme og besitter derfor et enormt potensial for en forbedret miljøpåvirkning, sosial utveksling og som et bidrag til å fremme lokal økonomisk utvikling på en positiv måte.  

Til tross for mange bærekraftige program for turisme og overnattingssteder verden over, fremmet både av reisearrangører og andre kommersielle aktører, har det aldri eksistert en helt uavhengig internasjonal standard på området. Før nå.  

ISO 21401 Tourism and related services – Sustainability management system for accommodation establishments – Requirements, peker på miljømessige, sosiale og økonomiske krav for å implementere et bærekraftig styringssystem i turisme- og overnattingsindustrien.

Standarden tar for seg menneskerettigheter, helse og sikkerhet for ansatte og gjester, energisparing, forsøpling, beskyttelse av miljøet og utvikling av en lokal økonomi.

For alle overnattingssteder

Det finnes mange og varierende systemer for å måle bærekraftig innlosjering. Det kan gjøre det vanskelig for den enkelte bedrift å avgjøre hva som er brukbart i deres tilfelle, og hva som er best egnet til å møte deres behov.

Denne internasjonale standarden tilbyr klarhet i et uoversiktlig marked, den kan anvendes på alle innkvarteringer og den kan brukes som et verktøy til å forbedre bærekraftig styring. Den vil stimulere markedet både innenfor denne sektoren spesielt, og turistindustrien som en helhet.

De som implementerer et bærekraftig styringssystem basert på ISO 21401 vil kunne gi sine gjester og hele markedet en forsikring om at de er en bærekraftig bedrift. Standarden vil styrke styringen av overnattingsstedet og forbedre dets rennomme ved å tilby tjenester av bedre kvalitet, styrket samhandling med leverandører, ansatte og lokalsamfunnet.   

Standarder er nyttige verktøy for å nå FNs bærekraftsmål

Symbol for FNs bærekraftsmål

Derfor har vi laget en oversikt over standarder som kan hjelpe deg og din virksomhet til å bidra i verdens felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030.

Sist oppdatert: 2019-10-17

ISO 21401:2018

Standard

NOK 2 238,00 (eks. mva)

Tourism and related services — Sustainability management system for accommodation establishments — Requirements

SpråkEngelskUtgave: 1 (2018-12-17)

Produktinformasjon

Information Overvåk standarden
basket Skriv ut på papir basket Trykket og innbundet
Få nettbasert tilgang