Eksempler på standarder

MålebåndDet metriske system

En meter er en meter over hele verden, fordi det metriske systemet er beskrevet i en standard. Før det metriske systemet ble innført, hadde vi mange ulike systemer for måling av lengde, vekt osv. Flere av benevningene som ble benyttet, hadde samme navn, men betydde ikke det samme. For eksempel var en tomme og en fot ulike, avhengig av hvor en befant seg i verden. Dette var et stort problem når mennesker skulle handle med hverandre. Dermed kom behovet for å systematisere.

Selv om vi i Norge har hatt det metriske systemet i mange år nå, henger det fremdeles en del igjen. Vi kjøper fjernsyn der størrelsen på skjermer angis i tommer. Ved kjøper vi i favner. Det er ganske få som sier meterstokk. Tommestokk er en mye mer brukt benevnelse.

Datoformat

Hvordan er det lurt å skrive datoformat for å unngå misforståelse? Spesielt i internasjonal sammenheng kan dette være smart med et omforent format. Les egen sak om datoformat.

Kreditkort gullfargetPlastkort

Både størrelsen på plastkortet, plasseringen av magnetstripen, chipen, bokstavene og tallene som er preget på kortene og nummereringen av kortene er beskrevet i standarder.

De fleste av oss har flere ulike plastkort i lommeboken. Det kan være kredittkort, telefonkort, adgangskort til jobben osv. Det at kortene er standardisert betyr at de passer i alle automater og betalingsterminaler verden over.

Plantegning av et husHusbygging

Når et hus skal bygges, er det svært mange standarder som brukes. Standarder er i bruk fra arkitekten tegner huset til det er innflyttingsklart. Standarder gir hjelp og bestemmelser om alt fra kontrakter til dimensjoner og størrelser på materialer. De setter kvalitetskrav og gir bestemmelser når det gjelder lydisolasjon og brannvern. Det at dører produseres etter standardstørrelser, medfører store besparelser for byggenæringen.

Mobiltelefon IphoneGSM

GSM (Globalt System for Mobilkommunikasjon) er et digitalt system. Det betyr at talesignalet omformes til tallverdier før de sendes. I tillegg blir meldingene kodet. Beskrivelsene av GSM finnes i standarder.

Forutsetningen for at det skal være mulig å kommunisere trådløst med hverandre via mobiltelefon, er at det finnes systemer som "forstår" hverandre. GSM er i dag det ledende systemet når det gjelder trådløs kommunikasjon. Her i landet ble det lansert kommersielt i januar 1993.

SykkelhjelmSykkelhjelm

Standardene ivaretar krav til helse, miljø og sikkerhet. Hvis du titter litt nærmere på sykkelhjelmen din, skal den være merket med NS-EN 1078 eller bare EN 1078. Det er standarden for hjelmer for syklister og brukere av rullebrett og rulleskøyter. Merket betyr at hjelmen ivaretar strenge krav til sikkerhet og at den skal være trygg å bruke. Mangler hjelmen din et slikt merke, bør du kjøpe en ny.

VaskemaskinElektriske apparater

Standarder er med på å sette krav til sikkerhet og funksjon, for eksempel til ulike spenninger. Når vi kjøper et elektrisk apparat i Norge, vet vi at støpslet passer til kontakten i veggen, og at apparatet er tilpasset den spenningsstyrken vi har her i landet. Den som har reist i utlandet, vet også at stikkontakter ikke er like overalt. Derfor må vi ofte ha et adapter for å kunne bruke våre elektriske apparater i utlandet.

Sist oppdatert: 2021-10-26