Kapsler formet som tre fisker

Norsk Standard for fiskeoljer

Denne standarden skal gjøre det enklere å garantere god smak på fiskeoljen.

Fiskeoljer er en samlebetegnelse for oljer utvunnet fra fisk. Disse oljene er rike på flerumettede fettsyrer og er en viktig kilde til omega-3. Fiskeoljer benyttes derfor som et tradisjonelt kosttilskudd og som ingrediens i såkalt «funksjonell mat».Tradisjonelle tran- og omega-3-produkter assosieres ofte med harsk smak.

Målet med NS 9445 Fiskeoljer i triglyseridform (TG) - Krav til sensorisk kvalitet er at det skal bli enklere å oppdage tidlig harskning.  Det vil bidra til en mer standardisert, forutsigbar og stabil kvalitet og færre reklamasjoner. I dag finnes ikke gode kjemiske metoder for å detektere tidlig harskning. Imidlertid kan sensorisk analyse, det vil si lukt og smak, brukes i kvalitetsbedømmelsen av fiskeoljer. Basert på lukt og smak, deles fiskeoljen inn i tre nivåer, gull, sølv og bronse.

Standarden er utarbeidet av komité SN/K 584 Fiskeoljer med medlemmer fra følgende virksomheter: Calanus AS, Berg LipidTech AS, Epax Norway AS, GC Rieber Oils AS, Møreforsking Ålesund AS, KD Norway AS, Nordic Pharma Inc AS, Orkla Health AS og Pharma Marine AS.

Grunnlaget for standarden ble utarbeidet i forskningsprosjektet «Qomega3-bransjestandard for marine oljer» finansiert av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering (FHF), hvor også Nofima, Danmarks teknologiske Universitet og Universitetet i Firenze har deltatt.

Standarden er utgitt i 2020 i norsk og engelsk utgave.

Interessert i temaet?

Som abonnent på vårt nyhetsbrev får du jevnlige oppdateringer om standarder og arrangementer.

Meld deg på nyhetsbrev

Sist oppdatert: 2023-03-02

NOK 567,00 (eks. mva)

Fiskeoljer i triglyseridform (TG) — Krav til sensorisk kvalitet

SpråkNorskUtgave: 1.0 (2022-05-31)

Produktinformasjon

Information Overvåk standarden
basket Skriv ut på papir basket Trykket og innbundet
Få nettbasert tilgang

NOK 567,00 (eks. mva)

Fiskeoljer i triglyseridform (TG) — Krav til sensorisk kvalitet

SpråkEngelskUtgave: 1.0 (2022-05-31)

Produktinformasjon

Information Overvåk standarden
basket Skriv ut på papir basket Trykket og innbundet
Få nettbasert tilgang